Polifilm modulátor bemutató

A budapesti bauhaus lab bemutatja a polifilm modulátort

2009. augusztus 23., 20.00–22.00
Műcsarnok, kiállítótér

Kilencven évvel ezelőtt jött létre a Bauhaus, a 20. század talán legnagyobb hatású művészeti iskolája. Az évforduló alkalmából Weimar város kulturális igazgatósága kezdeményezésére és az EU Kultúra program támogatásával öt európai intézmény kooperációjaként valósult meg a bauhaus lab hálózat, kapcsolódva a 2009-es bauhaus év programjaihoz. A nem-lokalizált bauhaus lab network célja új művészeti projektek létrehozása, kutatások, rendezvények kezdeményezése és koordinálása – a jelen művészetét mint lehetséges interdiszciplináris együttműködési gyakorlatok bázisát, módszerét, technikáját gondolva el, ily módon kapcsolódva a történeti Bauhaus eszméihez.

A különböző, egymástól független de egymással kapcsolatot tartó projektek sorában a C3 által koordinált budapesti művészeti kutatás kiindulópontjaként Moholy-Nagy László és a film kapcsolatát választottuk, s a program kezdetén a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékével közösen workshopokat szerveztünk, Ivan Ladislav Galeta, Maurer Dóra, Hans D. Christ, Tanja Siems & Theo Lorenz (AA London – bauhaus lab) és Jan Brüggemeier (Crash!Boom!Bau! Fesztivál) részvételével és vezetésével.

A budapesti bauhaus lab keretében meghívott, a workshopokon részt vevő művészek közötti dialógus során merült fel egy olyan eszköz megépítésének ötlete, mely nem csupán vetíti a mozgóképeket, de szimultán mozgatni is képes ezeket a vetítéseket. Mivel Moholy-Nagy László ismert, a Festészet, fényképészet, film című könyvében bemutatott szimultán vagy polifilm elképzelése három film együttes vetítését ábrázolja, így a három vetítős változat mellett döntöttük, a névadáskor gondolva Moholy-Nagy klasszikus Fény-tér modulátorára (Lichtrequisit, Light Prop). Az így létrejött polifilm modulátor valódi interdiszciplináris munka eredménye, mutatja, hogy a művészek, mérnökök, programozók, teoretikusok között ma is létezhet valódi kooperáció, pedig az egyes szakterületek közti megosztottság, specializáció talán még szigorúbbnak tűnik, mint Moholy-Nagy korában.

A műcsarnoki premier alkalmából láthatók lesznek az első elkészült filmek is. Három mozgó projektor párhuzamos vetítését láthatjuk, melyek tetszőleges pályát írhatnak le horizontális irányban 180 fokos, vertikálisan 45 fokos határok között. A polifilm modulátor nem csupán eszköz, inkább olyan „nyitott mű”, melynek segítségével – egyszerű program révén – bárki elkészítheti és bemutathatja saját szimultán(poli)filmjét.

Participants:
Áfrány Gábor*,  Bölcskey Miklós, Horváth Edina Cecília, k27 csoport , Lendvai Ádám*, Katarina Šević, Szörényi Beatrix, Tóth-Zs. Szabolcs*

Koncepció és koordináció: Peternák Miklós, Kozma Éva, Páll Evelin, Maurer Dóra

Géptervezés: Meszes Tibor, célgéptervező mérnök

Motor vezérlő (CNC): PLEXIPI Prototyping GmbH

Videostream szinkron: Maurer Tamás, programozó

*a vetítésre kerülő filmek szerzői